Jan en Sonja zijn sinds 1 november 2011 de nieuwe eigenaren en beheerders van de Hof van Axen, zij zijn gastheer en gastvrouw en zijn de hoeders van de energie van de plek, die de Hof is. Jan en Sonja ervaren het dat zij door de plek en haar bewoners zijn uitgekozen om deze taak van Ton en Coby over te nemen en om de Hof voort te zetten: "Dat voelen we als een groot kado, maar tegelijk ook als een stevige verantwoordelijkheid." 

De Hof is voor ons een plek om te delen met andere mensen die hier naar toe komen om hun goede dingen te doen. Goed  is voor ons als iets uiteindelijk ten goede komt aan de Aarde, aan het geheel. Als je echt iets bij wilt dragen, dan gaat het over echte verandering en dan moet het eerst naar de grond om te verankeren. We bieden de Hof aan als plek waar mensen werken aan hun eigen verbinding met de natuur en met Moeder Aarde.


Zo hopen zij bij te dragen aan een hernieuwde verhouding tot de natuur en alle wezens die daar deel van uitmaken. 
'We hebben het nooit over de toekomst, we zijn samen de uitdaging aangegaan en hebben iets moois neergezet, van daaruit werken we verder in het nu.' 
Hun lijfspreuk voor op de Hof is: "Eerst gronden, anders ga je zweven!"

Jan

"Ik ben iemand met inmiddels een rijke levenservaring, opgegroeid in een gezin met acht kinderen, eerst in IJsselmuiden, later in Epe, eerst bij de open stromende riviermond van de IJssel, daarna in de beslotenheid van het Veluwse bos. Beide plekken kenmerken zich door een sterke positie op de BibleBelt. Al vroeg op de middelbare school koos ik voor de studie biologie/ecologie om meer te leren over de natuur; nieuwsgierigheid dreef me toen, in combinatie met al een klein beetje bezorgdheid over hoe we als mensen bezig zijn. Naast de studie biologie was de milieu- en kraakbeweging van de jaren zeventig en tachtig mijn leerschool. Afstuderen deed ik op de hoogvenen van Ierland, waar ik ook mijn eerste werkervaring opgedaan heb. 
Vervolgens heb ik mij twintig jaar lang beleidsmatig ingezet voor de kwaliteit van natuur en water in Nederland, achtereenvolgens bij: de gemeente Amsterdam als stadsecoloog, de provincie Noord-Holland voor de evaluatie van het natuur- en landschapsbeleid, het ministerie van LNV voor een nieuwe ronde in het natuurbeleid, het waterschap Hollands Noorderkwartier voor de waterkansenkaart, het ministerie van VROM voor de rol van water in de ruimtelijke ordening, de VEWIN voor de betekenis van de drinkwaterwinning in het Europese natuur- en waterbeleid en vice versa, Stichting Reinwater voor het belang van een nationale wateragenda en als laatste de provincie Overijssel voor de implementatie van de Europese natuuregelgeving. 
In die tijd woonde ik in Amsterdam, in een benedenwoning in de Watergraafsmeer; voor Amsterdam de beste plek die er is om mijn twee jongens, Caspar en Maurits, op te laten groeien, die nu op eigen benen staan en hun weg weten te vinden in dit leven.

Ruim vijftig jaar oud, was het tijd om eens achterom te kijken en om te besluiten dat een bijdrage blijkbaar op een ander niveau nodig was wil er iets veranderen aan onze omgang met de door mij zo geliefde natuur.
Als eerste sloot ik me toen aan bij een mannengroep van Compadres, die elke volle maan op een eiland in de Vinkeveense plassen bij elkaar kwam. Via deze groep kwam ik in contact met Steve McCullough, een Lakota medicijnman. De deelname aan de ceremonies van Steve, met uiteindelijk ook de deelname aan de Zonnedans in Toscane, dé jaarlijkse Lakota ceremonie om het leven te vieren, heeft mijn leven de wending gegeven die me nu op de Hof gebracht heeft.

In 2011 ging ik samen met mijn geliefde Sonja, op zoek naar een lokatie, die we als plek voor bewustwording zouden kunnen ontwikkelen en aanbieden aan de mensen. Nog maar nauwelijks op zoek werden wij toen zelf gevonden door de Hof van Axen als de nieuwe beheerders voor deze mooie plek ."
Inmiddels heb ik me naast natuurbeleving en mannenwerk ook veel kennis over het sjamanisme eigengemaakt, wat ik op de Hof actief in praktijk probeer te brengen en te delen. Mijn hele leven heb ik al een sterke band met de Natuur gehad, maar ik kan zeggen dat die nog steeds groeiende is en dat ik me geen plek kan voorstellen waar ik dat beter kan leven en inzetten dan hier op de Hof.

jan en sonja

Sonja

Ik ben opgegroeid in de stad. Gelukkig hadden we een benedenwoning waar ik al vroeg in contact kwam met tuinieren, iets waar ik nooit genoeg van krijg. Rond mijn 30e "emigreerde" ik naar Drenthe. Een besluit waar ik nooit spijt van heb gekregen. Ik houd van de ruimte, de stilte en de natuur hier.
Ik heb gekozen voor het werk met mensen. Eerst op het zorgvlak en op het gebied van communicatie. Later, na een aantal ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven ging het energetische / geneeskundige werk meer trekken. Ik heb een yogadocenten opleiding gevolgd, een natuurgeneeskundige opleiding en werk hier nu mee als yoga/meditatiedocente, geef individuele behandelingen en reinigingsweken of -weekenden.Als Reikimaster  organiseer ik regelmatig inwijdingen of oefenavonden.