Recept Marokkaanse ingemaakte citroenen 

Ingemaakte citroenen kennen we uit verschillende keukens, maar de meest bekende is de Marokkaanse versie. Eerst moet je ontdekken hoe lekker dit is als smaakmaker en dan ook nog eens hoe makkelijk het is om ze zelf te maken.

En,... het is supergezond, helemaal als je het rauw verwerkt in salades en rauwkost, want dan leven die probiotica nog die voor de fermentatie gezorgd hebben.
De smaak is heel intens, je hebt er dus maar heel weinig van nodig en je gebruikt de hele citroen, inclusief het pekelvocht. Wel eerst de citroen toevoegen en dan pas zout als dat dan nog nodig is, want met de citroen komt al een hele boel zout mee.
Na het fermenteren en openen zijn de citroenen eindeloos houdbaar, maar de kans dat ze voor die tijd al op zijn is heel groot. In sommige recepten worden bij de bereiding nog extra kruiden toegevoegd, maar in de Hofkeuken kiezen we er voor om het zo puur mogelijk te houden. Kruiden toevoegen kan altijd nog bij de bereiding van de gerechten zelf.

Ingrediënten
Citroenen (onbespoten en onbehandeld, zo veel dat je er een afsluitbare pot stampvol mee kunt maken en dan nog één of twee voor wat extra sap.
NB: let wel op de verschillen in citroenen; soms hebben ze een hele dikke schil met relatief weinig vruchtvlees. Kan ook, maar het maakt een groot verschil of je een dikke of dunne schil hebt.
Grof zeezout, bij voorkeur Keltisch grijs zout
Gesteriliseerde glazen pot waar je citroenen precies (krap) inpassen

Bereidingswijze
Snijd de citroenen kruislings in tot bijna onderaan, maar zorg er voor dat de citroen door het puntje nog bij elkaar gehouden wordt.
Schep een desseertlepel zout de ingesneden halve citroen, doe hem in de pot en duw ze stevig aan.
Bestrooi de citroenen met nog wat zout en vul de pot aan met citroensap tot de citroenen onder het vocht staan
Sluit de pot goed af en laat min vier weken op kamertemperatuur staan; de fermentatie gaat vanzelf. Je kunt de pot zo nu en dan omdraaien
Na een week of vier zijn de citroenen klaar voor gebruik.

Toepassing voorbeeld:
Het meest eenvoudige gebruik is wel met een rauwkost van geraspte (of geschaafde) knollen van allerlei soort. Hof-Favoriet als lunchgerecht is bijvoorbeeld geschaafde koorabi met een scheutje goede olijfolie en een beetje van de citroen, die we dan wel goed fijn hakken, eventueel met de staafmixer, En als je het hebt liggen nog wat geraspte mierikswortel er door. Superlekker!!

Verder moet je het vooral overal doorheen doen; het voegt bijna altijd een mooi accent toe aan de smaak van je gerechten!!