een opleiding van vijf weekenden

Steeds weer kwam er iemand langs die ons vroeg wanneer doen jullie die jaartraining weer. Afgelopen jaar leek die interesse opeens enorm te groeien; dus we hebben hem opnieuw in onze agenda gezet en in september gaan we alweer voor de 3e keer van start.

 

Waarom sjamanisme?

In de tijd waarin wij leven is het bewustzijn groeiende dat de manier waarop wij als Westerlingen omgaan met de Aarde leidt tot uitputting en verwoesting van de Aarde en van het leven. Met dit bewustzijn groeit ook de wens, het verlangen om het ‘anders’ te gaan doen. In de zoektocht naar dit ‘anders’ komen velen terecht bij oude bronnen van kennis, vaak bewaard door en in oude beschavingen, door culturen die konden overleven in kleine gemeenschappen, vaak in afzondering en geen of weinig contact met onze Westerse beschaving. Een mooi voorbeeld van deze zoektocht is vastgelegd met de film: Down to Earth, een grote aanrader voor iedereen die met deze zoektocht bezig is.

De essentie van die zoektocht is: “hoe kunnen we weer leven in verbinding met alle leven en daarin met onze Grote Moeder, de Aarde”. De kennis die daarin gedeeld wordt is samen te vatten onder de noemer ‘sjamanisme’. En onze jaartraining sjamanisme gaat over methoden om ons die kennis (weer) eigen te maken en om daarmee te leven en te werken.

Leven in verbinding gaat over leven in liefde; de liefde voor het leven, gevoed door de eindeloze liefde van Moeder Aarde. Sjamanisme in onze tijd gaat dus ook over hoe we zelf als mensen met elkaar samenleven op onze planeet. En over hoe we met elkaar in liefde kunnen bijdragen aan de heling die nodig is. Of zoals de Groenlandse sjamaan Angaanqaq het verwoordt: “laat het ijs in je hart smelten”.

In de jaartraining Sjamanisme gaan we (her)ontdekken, wat wij allen meegekregen hebben aan (zelf)helende vermogens, hoe we daar contact mee kunnen maken en over hoe we dat in kunnen zetten voor onszelf en voor onze omgeving.

We beginnen in het weekend van13 -15 september.
Meer info vind je op onze website.