Lenteviering met zweethut!

zweethutreiniging2 Large 

In het Paasweekend vieren we met elkaar de Lente!!

Op eerste paasdag met een gezellige klusdag in het bos en de (groente)tuin en onze nieuw kas!

Op tweede Paasdag met een zweethut om stil te staan bij dit moment van het jaar waarop alles weer uitloopt en zich vernieuwd laat zien.

Beide dagen houden we weer low-budget ; de eerste dag met heerlijk Hof-eten en overnachting: 15,-
de tweede dag: 35,- voor deelname aan de zweethutceremonie.

 Het tuinseizoen is weer begonnen!
De crocussen bloeien uitbundig en het is een feest om te zien hoe de sneeuwklokjes van jaar tot jaar meer uitdijen. Om de bloemetjes de volle aandacht te geven die ze verdienen zijn we inmiddels al volop bezig met de grote blad-ruim-actie, wat in een bos natuurlijk onvermijdelijk is : )

Zo gaan we van de week weer aan de slag met de groentetuin om te beginnen met het opschonen en het aanvullen van compost, kalk en mest.

Inmiddels is het kasje ook bijna klaar voor gebruik. We kunnen niet wachten om te beginnen met zaaien! Wat heerlijk dat er door middel van het kasje het seizoen aanzienlijk vervroegd en verlengd kan worden.
Met Pasen zijn er vast al plantjes die de tuin in kunnen.

De lente viering Zweethut dag duurt van 10.00 tot 20.00. We beginnen met een cirkel &  trancereis in de Tipi en daarna gaan we samen de hut voorbereiden. Na de hut sluiten we de ceremonie af met een feestmaal waar ieder iets lekkers voor meebrengt.

meer info over deze dagen

 

De voortgang in het opknappen van de Hof

 

Thumbnail image

Thumbnail image

Zoals al gezegd in de intro, zijn we met het opknappen van de Hof gewoon doorgegaan in de tussentijd! Binnen zijn de betonnen trap en de bakstenen reling van de bovenverdieping vervangen door een iets luchtigere variant van mooi natuurlijk hout. Een stijl die we op steeds meer plekken terug willen laten komen. Tussen de hal, die steeds meer de centrale ontmoetingsplek wordt en de ingang hebben we klapdeuren gemaakt, waardoor er nu een kleine hal is waar je binnenkomt. zie foto's.

 

DSC 0550 Medium2

 

Buiten zijn we het afgelopen jaar flink bezig geweest met de terrassen, die nogal schots en scheef lagen; ze hebben een make-over gekregen, waarbij we de grindtegels op de kop gelgd hebben met een framewerk van waaltjes er omheen. Het ligt er nu weer strak en eigentijds bij!

Minder zichtbaar is het werk dat we aan de afvoer van het hemelwater gedaan hebben. Dat krijgen we steeds beter onder controle en daarmee steeds minder modder rond de Hof.

De oprit en het erf heeft een geheel nieuwe uitstralling; de betonnen klinkers eruit, gebakken Waaltjes erin, beetje breder en op de plek voor de autos's hebben we grasstenen gelegd, dus daar wordt het strakd mooi groen.

In de zomer hebben we onder leiding van Rob Vogel, een schilder die Jan nog uit het Amsterdamse kende, het  buitenwerk van de Hof gedaan. Veel herstelwerk, wat door een andere Rob gedaan werd hier uit Witteveen en alles in een goede laag lak gezet.

De dakkapel op het voorhuis kon niet meer mee voor een volgende ronde, die moest geheel vernieuwd. Toen maar gelijk, van het ene moment op het andere, besloten om hem drie keer zo breed te maken, waarmee onze eigen badkamer veel meer ruimte gekregen heeft; dat kon geen kwaad, je moest je eerst in een bocht draaien voordat je het bad in kon en dat is nu helemaal ruim en goed geworden.

Voor dit jaar staat in de zomer als laatste grote klus het dak gepland. Dakpannen er af,  isolatie er op en tegelijk de installatie van  zonnecollectoren en -panelen.

Binnen gaan we nu ook al het houtwerk doen en dat begint met de vervanging van alle oude deuren door robuuste massieve houten deuren van populierenhout. Voor de aftimmering gaan we met berkenhout werken. Beide zijn heel licht-getinte houtsoorten. We verheugen ons er nu al op hoe dat er uit gaat zien.

 

 

Zelf een eigen sjamanendrum maken.

Op de Hof kan dat!

Drummen bij het meer kl

De drum is een prachtig veelzijdig instrument waar je niet alleen heerlijke muziek mee kunt maken, maar die je ook meeneemt op reis. Hij wordt dan ook wel het paard van de sjamaan genoemd! Je gaat er mee op reis diep naar binnen in jezelf en brengt je daar  in verbinding met oude ervaringen, die je zorgvuldig opgeborgen hebt, totdat je er aan toe zou zijn om ze te (h)ervaren en om ze een plek te geven in het nu.  Je reist er mee naar andere werelden (andere realiteiten) op zoek naar hulpbronnen, zoals krachtdieren of dierbare overledenen, die je kunnen helpen om die ervaringen onder ogen te zien.

De drum helpt je ook om je weg te vinden in die andere werelden op zoek naar delen/krachten van jezelf die je kwijt geraakt bent, bijvoorbeeld als gevolg van een nare gebeurtenis, waardoor het niet genoeg veilig genoeg meer was.

Met de drum kun je expressie geven aan hoe je je voelt, je kunt er iets mee bekrachtigen. Het is heerlijk om gewoon buiten in de natuur tegen een boom te gaan zitten met je drum, je te laten leiden door hoe hij bespeeld wil worden en te kijken/luisteren naar wat er dan naar je toe komt.

Wanneer? Van 28 - 30 april; op onze agenda vind je meer info over de mogelijkheden.

Sjamanisme de basis,

een opleiding van vijf weekenden

Wielstenen

Steeds weer kwam er iemand langs die ons vroeg wanneer doen jullie die jaartraining weer. Afgelopen winter leek die interesse opeens enorm te groeien; dus we hebben hem opnieuw in onze agenda gezet en in september gaan we van start.

Waarom sjamanisme?

In de tijd waarin wij leven is het bewustzijn groeiende dat de manier waarop wij als Westerlingen omgaan met de Aarde leidt tot uitputting en verwoesting van de Aarde en van het leven. Met dit bewustzijn groeit ook de wens, het verlangen om het ‘anders’ te gaan doen. In de zoektocht naar dit ‘anders’ komen velen terecht bij oude bronnen van kennis, vaak bewaard door en in oude beschavingen, door culturen die konden overleven in kleine gemeenschappen, vaak in afzondering en geen of weinig contact met onze Westerse beschaving. Een mooi voorbeeld van deze zoektocht is vastgelegd met de film: Down to Earth, een grote aanrader voor iedereen die met deze zoektocht bezig is.

De essentie van die zoektocht is: “hoe kunnen we weer leven in verbinding met alle leven en daarin met onze Grote Moeder, de Aarde”. De kennis die daarin gedeeld wordt is samen te vatten onder de noemer ‘sjamanisme’. En onze jaartraining sjamanisme gaat over methoden om ons die kennis (weer) eigen te maken en om daarmee te leven en te werken.

Leven in verbinding gaat over leven in liefde; de liefde voor het leven, gevoed door de eindeloze liefde van Moeder Aarde. Sjamanisme in onze tijd gaat dus ook over hoe we zelf als mensen met elkaar samenleven op onze planeet. En over hoe we met elkaar in liefde kunnen bijdragen aan de heling die nodig is. Of zoals de Groenlandse sjamaan Angaanqaq het verwoordt: “laat het ijs in je hart smelten”.

In de jaartraining Sjamanisme gaan we (her)ontdekken, wat wij allen meegekregen hebben aan (zelf)helende vermogens, hoe we daar contact mee kunnen maken en over hoe we dat in kunnen zetten voor onszelf en voor onze omgeving.

We beginnen in het weekend van 29 september - 01 oktober.
Meer info vind je op onze website.

 

Het is weer Voorjaar op de Hof van Axen

 Lente logo oprit

De vorige nieuwsbrief is al weer 1,5 jaar geleden. De tijd vliegt en in die tijd is er het nodige gebeurd op de Hof en dus ook te melden.
Allereerst de afronding van de aankoop.
Op 30 november 2016 is de Hof geheel overgegaan in de handen van Jan&Sonja.
Daarmee is een periode van vijf jaar afgerond, waarin we de Hof huurden van Coby&Ton in een soort van huurkoopconstructie.
Gezien de investering die we in die tijd al gedaan hadden in de Hof, was de overdracht zeer welkom.
We zijn dan ook erg blij, dat we nu op onszelf staan met de Hof, die nu echt helemaal onze plek is geworden.

 

 openingsbeeld 1e spread

We hopen de Hof nog vele jaren te kunnen beheren als plek om te delen met mensen die hier komen om te werken aan bewustwording
en die dat met de voeten in de Aarde willen doen.
De Hof is een bijzondere plek om dat te ervaren; het maakt dat je het mee naar huis kunt nemen en verder kunt brengen.
Dat is hoe wij hopen bij te dragen aan een wereld, waarin het ook voor onze (klein)kinderen fijn is om te leven.

Wat is er zoal gebeurd in de tussentijd op de Hof.
Niet alleen is er weer heel veel opgeknapt (zie andere artikelen in deze nieuwsbrief), er zijn ook inhoudelijk de nodige veranderingen te melden.
De Hof van Axen was voor de meeste mensen altijd het centrum van Kinesiologie/Touch for Health in Nederland (of zelfs voor Europa). Inmiddels zijn er veel nieuwe plekken  waar Kinesiologie en Touch for Health geschoold en bijgeschoold worden; en dan is Drenthe opeens te ver weg.
Als laatste heeft Welkin sinds dit jaar ook de verkoop van de essences en de boeken (& krachtenspel) van Coby overgenomen via hun webshop.
Kinesiologie blijft natuurlijk meer dan welkom, maar momenteel staat het niet meer op de Hof-agenda!

Dus veel ruimte voor nieuwe groepen. Zo staan er nu veel yogaweekenden (-retreats) op de agenda, veel mannenwerk en vrouwenwerk, tantraworkshops
en divers sjamanistisch werk; zo gaat dit najaar de jaartraining Sjamanisme weer van start!

Nu de grootste verbouwingen achter de rug zijn krijgt Jan ook de tijd om inhoudelijk meer te gaan doen. Zo geven Jan en Sonja nu al drie jaar samen de van Oud naar Nieuw-retraite, vieren we de seizoenswisselingen met een zweethut (vaak gecombineerd met een klusdag op de Hof) en begeleidt Jan de groep van de jaartraining sjamanisme.
Steeds vaker vragen de groepen ook zelf om een zweethut als onderdeel van hun programma. Steeds meer mensen ontdekken dat de zweethut een heel mooie manier is om in verbinding te gaan met Moeder Aarde en dat dat een krachtige basis geeft voor het bewustwordingswerk wat ze hier op de Hof komen doen.

De boekingen, vooral van de weekenden, lopen goed...
Dus wil je jouw training, workshop of retraite graag op de Hof geven, zorg dan dat je er op tijd bij bent!

Helemaal aan het eind van de nieuwsbrief vind je weer een (h)eerlijk Hof-recept!
Veel leesplezier en klik zo nu en dan op een foto!
Jan&Sonja

 

Lente Reinigingsweek & Weekend

Groenewegyoga

 

bloesemwit

 

Galstenen staan voor gestolde levens energie.
Wanneer deze frustraties liefdevol aangekeken kunnen worden komt er ruimte,
ruimte om te ademen,
ruimte om te laten gaan
en om weer vol in de levensstroom te gaan staan

Deze herfst staan er weer twee mogelijkheden op het programma om samen te reinigen:

Een vijfdaagse reinigingsweek  met drie dagen vasten, zweethut, mooie lentewandelingen, dagje sauna, heerlijke massage, yoga & meditatie en lever & galblaasreiniging.
In deze 5 daagse neem je echt de tijd je voor te bereiden om fysiek en mentaal/emotioneel los te laten.
De rust, de omgeving, de zweethut, de dagelijkse yoga & meditatie en de ontspannings-massage werken mee om in deze overgave te komen.

Een weekend  met zweethut, yoga & meditatie, lever & galblaasreiniging.Ter kennismaking of voor diegenen die wat minder tijd ter beschikking hebben..
De voorbereiding begint thuis... de zweethut en de yoga & meditatie bereiden je voor op loslaten..
Zaterdagavond de Lever- & Galblaasreiniging en zondagochtend kunnen we stenen tellen : ) en daarna gereinigd weer naar huis..

 

Mannenwerk

Thumbnail image

Mannenwerk is in opkomst!

Steeds meer mannen ontdekken met elkaar de kracht van van het samenzijn, de kracht van het delen en om met elkaar te voelen wat het is om man te zijn. Het is onderdeel van een groeiend besef dat 'het' anders moet en dat het ' man-zijn' en 'vrouw-zijn' en de verhouding tussen mannen en vrouwen toe is aan vernieuwing.

Vrouwen komen al langer bij elkaar in cirkels om te delen met elkaar, om van elkaar te leren en om te werken aan wat er geheeld moet worden in de vrouwenlijn. De stap die daarop volgt is dat vrouwen in hun eigen kracht zullen gaan staan en de leidende rol op zich gaan nemen, die nodig is in deze tijd.

Ook op het mannenstuk is heling nodig, willen mannen de rol op kunnen pakken waarin ze zich weer 'echt man' kunnen en mogen voelen. Evolutionair is dat de beschermende rol, het zorgen voor veiligheid, voor de bedding waarin vrouwen kunen baren en voor de kinderen zorgen en het zorgen voor de aanvoer van voedsel. Zowel op het gebied van veiligheid als van het voedsel schort er het nodige, iets wat steeds prangender wordt in onze tijd.
En waar het nu in deze tijd ook om zal gaan is dat er mannen klaar staan om de vrouwen die in hun kracht gaan staan de bescherming te geven die ze dan nodig hebben. Geen bescherming met alle geweld, maar met de oerkracht die de man nog steeds diep in zich heeft.

We vinden het fijn dat we met de Hof een plek kunnen bieden aan zowel mannen- als vrouwengroepen die met deze zoektocht bezig zijn.

Thumbnail image 

Maandelijks is er op de Hof een Volle Ma(a)ncirkel waar de mannen rond het vuur lief ,leed & maaltijd delen. Elke maan heeft een eigen thema, gerelateerd aan de groeicyclus in de natuur of de periode van het jaar. De vraag hoe wij ons verhouden tot deze natuurlijke levenscyclus, zorgt vaak voor een vanzelfsprekende invulling van de avond.

Als voorbereiding wordt elke maand een beschrijving van die maan rondgestuurd, geschreven door Niels van der Mast. Hij is de initiator van het fenomeem ‘Volle Ma(a)ncirkels’. Niels heeft als visioen dat er overal in Nederland met Volle Maan, groepen mannen bij elkaar komen rond het vuur om te delen. Voor elke maan heeft hij een verhaal geschreven, met als bron de mythologie van diverse culturen, waaronder onze eigen Germaanse, Keltische en Griekse mythologie.

Deze verhalen dienen als inspiratiebron. Ze kunnen voor een thematische invulling voor de avond zorgen, maar in principe is de avond open en is de ruimte vrij voor wat zich aandient.

meer info ?

floating male 

Yama Voorhorst en Remko Leeuw geven samen de eerste  Male Wisdom Retreat op de Hof: "Masculinity and your relation with authentic Manhood", is het onderwerp.
"If you don’t consciously choose to work over new ways of Manhood, you will somehow keep re-using what you inherited from your parents and from the environment in which you were fostered.

For men who are ready to stand up and take full responsibility for their lives by empowering themselves, each other and reclaiming the vibrant power of their Masculine Energy.
For men who want to live with authenticity and who want to build on a new conscious Manhood.
For men who want to heal and balance their relationship with Women and the Female Energy".

nieuwsgierig?

 

Thumbnail image

Binnenkort start Hajee van Mankracht met zijn eerste Mankracht Mannenweekend op de Hof.
Het wordt een zoektocht naar jouw mannelijke essentie. Een down to earth workshop, bedoeld om je bewust te maken van je mannelijk potentieel en je grenzen op een gezonde manier te leren bewaken. Je ontdekt hoe je jouw mannelijke capaciteiten inzet in je relatie tot vrouwen, op je werk en in alle sociale situaties waar je mee te maken hebt. Zodoende verdwijnt het gevoel van onrust en desoriëntatie, veroorzaakt door alledaagse beslommeringen, als sneeuw voor de zon.

Mankracht weekend April

 

Thumbnail image

Dit jaar staat met Pinksteren voor de vierde keer de workshop  "Mannen samen Smeden" op de hof-agenda. Een workshop van Taru van den Born (smeden) en Jan van Dijk voor de ceremonies. Door de grote interesse voor de workshop wordt deze w.s in de herfsvakantie (noord) herhaald.

Mannen samen Smeden

 

krijgerswerk 03 14 52 klein

 Mannenwerk.org geeft inmiddels al vier jaar vier keer per jaar een meerdaagse met de thema's krijgerswerk, koningswerk, vrouwenwerk en meesterwerk op de Hof. In deze workshops worden de verschillende archetypes waarin de man zich herkent uitgediept met veel drama en spel. Het leidt tot initiaties waarmee de mannen in hun dagelijks leven, werk en relaties, hun voordeel mee doen.

interesse?

 

Recept Marokkaanse ingemaakte citroenen

Thumbnail image 

Ingemaakte citroenen kennen we uit verschillende keukens, maar de meest bekende is de Marokkaanse versie. Eerst moet je ontdekken hoe lekker dit is als smaakmaker en dan ook nog eens hoe makkelijk het is om ze zelf te maken. En,... het is supergezond, helemaal als je het rauw verwerkt in salades en rauwkost, want dan leven die probiotica nog die voor de fermentatie gezorgd hebben.
De smaak is heel intens, je hebt er dus maar heel weinig van nodig en je gebruikt de hele citroen, inclusief het pekelvocht. Wel eerst de citroen toevoegen en dan pas zout als dat dan nog nodig is, want met de citroen komt al een hele boel zout mee.
Na het fermenteren en openen zijn de citroenen eindeloos houdbaar, maar de kans dat ze voor die tijd al op zijn is heel groot. In sommige recepten worden bij de bereiding nog extra kruiden toegevoegd, maar in de Hofkeuken kiezen we er voor om het zo puur mogelijk te houden. Kruiden toevoegen kan altijd nog bij de bereiding van de gerechten zelf.

Ingrediënten
Citroenen (onbespoten en onbehandeld, zo veel dat je er een afsluitbare pot stampvol mee kunt maken en dan nog één of twee voor wat extra sap.
NB: let wel op de verschillen in citroenen; soms hebben ze een hele dikke schil met relatief weinig vruchtvlees. Kan ook, maar het maakt een groot verschil of je een dikke of dunne schil hebt.
Grof zeezout, bij voorkeur Keltisch grijs zout
Gesteriliseerde glazen pot waar je citroenen precies (krap) inpassen

Bereidingswijze
Snijd de citroenen kruislings in tot bijna onderaan, maar zorg er voor dat de citroen door het puntje nog bij elkaar gehouden wordt.
Schep een desseertlepel zout de ingesneden halve citroen, doe hem in de pot en duw ze stevig aan.
Bestrooi de citroenen met nog wat zout en vul de pot aan met citroensap tot de citroenen onder het vocht staan
Sluit de pot goed af en laat min vier weken op kamertemperatuur staan; de fermentatie gaat vanzelf. Je kunt de pot zo nu en dan omdraaien
Na een week of vier zijn de citroenen klaar voor gebruik.

Toepassing voorbeeld:
Het meest eenvoudige gebruik is wel met een rauwkost van geraspte (of geschaafde) knollen van allerlei soort. Hof-Favoriet als lunchgerecht is bijvoorbeeld geschaafde koorabi met een scheutje goede olijfolie en een beetje van de citroen, die we dan wel goed fijn hakken, eventueel met de staafmixer, En als je het hebt liggen nog wat geraspte mierikswortel er door. Superlekker!!

Verder moet je het vooral overal doorheen doen; het voegt bijna altijd een mooi accent toe aan de smaak van je gerechten!!