Agenda

van Oud naar Nieuw Retraite '23

van Oud naar Nieuw Retraite '23

Informatie

Start 28 dec 2023 12:00
Eind 01 jan 2024 11:00
Registratie Startdatum 02 juli 2023 9:00
Sluitingsdatum 28 dec 2023 9:00
Prijs p.p. € 525,00
Locatie
Hof van Axen
Bosweg 4, 9439 TL Witteveen, Nederland
Hof van Axen
Wij accepteren geen inschrijvingen meer

“Hoe ziet jouw levenspad er in 2024 uit?”

Voel je er voor om te kijken waar je staat in het leven en wat er voor je ligt?
Om naar binnen te gaan bij jezelf en je eigen antwoorden te vinden in de stilte van de wintertijd?
Dan is deze retraite ook voor jouw bedoeld!!
De winter is de tijd waarin we ons samen met de natuur terugtrekken in onze binnenwereld; alles valt even stil. In het medicijnwiel van de Native Americans, is het de tijd van het Noorden, de tijd van inzicht, wat na het (af)sterven komt: de tijd van bezinning en wijsheid. Er is de stilte voordat de nieuwe cyclus begint. Het is ook de tijd waarin de dromen de meeste zeggingskracht hebben.
Kortom, een goed moment om om alles even uit de handen te leggen en stil te staan bij de vraag: “waar sta ik nu precies?” , “ is dit wat ik wil van en met mijn leven?” , “ of ligt er nog iets te wachten om opgepakt te worden, om je droom nog wat meer te verwezenlijken of om weer wat voller in het licht te gaan staan.
Het beeld dat daarbij hoort, is dat van het zaadje, dat onder de sneeuw klaar ligt voor de warmte van de lente om te ontkiemen, ontdaan van alle resten van de plant waaruit het gegroeid is; maar in de kiem zit een blauwdruk voor het nieuwe leven, met alles wat nodig is om er weer vol voor te gaan. 'Jij' bent zelf degene die de omstandigheden gaat creëren waarin dat zaadje gaat ontkiemen
De winter is de tijd om te kijken wat deze vragen met ons doen, te kijken welke antwoorden er willen komen en welke inzichten over 'het zaadje' . In de Hof-retraite 'Van Oud naar Nieuw' is er alle ruimte en gelegenheid om met deze vragen aan het werk te gaan in de meest aangename setting die je je er maar bij kunt bedenken. Vanaf het besluit om deze retraite te gaan doen begint het proces, gaan de vragen zich al vormen, waar je in de retraite mee aan het werk kunt.
Warmte, licht, buiten, natuur, ruimte voor jezelf, knus bij de haard, een boek lezen, inspiratie- en orakelkaarten raadplegen of lekker iets knutselen. Alles wat de Hof te bieden heeft is in deze week beschikbaar om alleen of samen mee aan het werk te gaan.
Je verblijft midden in de verstilde natuur, in het winter-bos met twee prachtige meertjes om te raadplegen. We beginnen bijna elke dag met yoga en meditatie. We gaan met elkaar de zweethut in, om afscheid te nemen van al het oude wat je maar kunt missen, om ruimte te maken voor het nieuwe. De verschillende soorten inspiratie- en orakelkaarten kunnen helpen om antwoorden te vinden. Er is allerlei materiaal om met je verbeelding aan het werk te gaan, klei, verf, wol, aangevuld met alles wat je aanspreekt in het bos,…..
.En wat dacht je ervan om mee op reis te gaan, een trance reis, begeleid door de drum van Jan en Sonja's stem..
De tijd rond oud en nieuw is ook een tijd om jezelf lekker te verwennen en dat geldt zeker voor de inwendige mens. We eten zoals gebruikelijk op de Hof gezond en verrukkelijk. Daar gaan we elke dag weer opnieuw een feestje van maken.
Tussendoor is er veel gelegenheid om te gaan wandelen, samen of ieder voor zich. Soms gaan we dat heel bewust doen als medicijn- of questwandeling. Je gaat dan voor jezelf alleen (samen met de spirits) op pad; al dan niet met een eigen vraag, om te kijken welke antwoorden de natuur je te geven heeft.
Het moment van oud en nieuw zelf vieren we met een vuurceremonie. We verbranden het oude en verwelkomen het nieuwe jaar met alles wat dat ons gaat brengen. In het moment van oud en nieuw vieren we met elkaar de terugkomst van het licht, een viering waarin we aansluiten bij oude tradities, die overal op het Westelijk halfrond weer tot leven gebracht worden.