Zweethut Ceremonie op de Hof van Axen

Een zweethut is een oer-oude ceremonie, waarin een diepe reiniging plaats vindt op alle 'zijns' - niveaus. Naast reiniging is het ook een plek voor healing en voor gebed. Het is een ceremonie, die ons in de jaren tachtig van de vorige eeuw weer teruggegeven is door de Native Americans. Hier in West Europa, maar ook op veel andere plekken in de wereld, werd deze ceremonie in oude tijden ook gedaan. Het Lakota-woord voor zweethut is: 'Inipi' en betekent: "Opnieuw leven ontvangen". Dat geeft een beetje aan wat de kracht is van deze ceremonie.

 

De ceremonie vindt plaats in een koepelvormige constructie, gemaakt van wilgentakken, die afgedekt zijn met wollen dekens waarmee een absoluut donkere ruimte gecreëerd wordt. In het midden van de hut is een kuil voor de stenen; deze worden naar binnen geschoven door de hoeder van het vuur; stenen die twee uur in het vuur gelegen hebben en die roodgloeiend zijn. De stenen zijn de oudste bewoners van onze aarde en worden aangesproken als: 'grootvader en grootmoeder'. Als er genoeg stenen binnen zijn wordt het water aangegeven, waarna de deur wordt gesloten; het is aardedonker, waarin soms de zacht-gloeiende stenen in het midden van de hut zichtbaar zijn; deze worden met water overgoten door de watergieter, degene die de hut begeleidt; de hitte van de stenen komt vrij als stoom, die de hele hut vult en iedereen omhult, van binnen en van buiten; er wordt gezongen, gebeden en er is stilte. 

 

Een zweethut ceremonie kent geen tijd; het is 'spirit' gestuurd, meestal tussen de twee en drie uur. In die tijd worden er vier keer nieuwe stenen binnen gebracht, vier ronden met elk een eigen karaker: welkom en verbinden, bidden, heling en dankzegging. Al die tijd blijf je in de hut. Je wordt uitgenodigd om je over te geven aan wat er op je af komt in de duisternis en met de warmte die je omhult en om daarin te laten gebeuren wat zich aandient.

 

De zweethut is "de baarmoeder van Moeder Aarde"; je komt er dan ook herboren uit. In de zweethut is de verbinding met Moeder Aarde  sterker voelbaar dan waar ook. Het is 'de' plek om alles wat je niet meer nodig hebt in dit leven los te laten en in dankbaarheid te laten gaan. Daarmee ontstaat ruimte om te kijken naar het 'nieuwe' in je leven. Wat is de essentie van je verlangen, van waar je naar op zoek bent, van wat je mist om vol in jouw leven te kunnen staan.

 

Op de Hof gaan we bedekt de hut in, mannen dragen een short en vrouwen een wikkelrok of omslagdoek. Dit is uit respect voor de spirits en de voorouders, die we in de hut uitnodigen.

 

Een zweethut -dag op de Hof ziet er ongeveer als volgt uit:

 

 • tussen tien en elf uur inloop met een kop koffie of thee; degenen die bekend zijn op de Hof beginnen dan al met voorbereidend werk voor het vuur, zodat dat klaar staat.
 • van elf tot half één deelcirkel en trancereis om contact te maken met de vraag waarmee je gekomen bent en om te kijken wat de hulp is die voor je klaar staat.
 • half één tot half twee de stenenceremonie en het ontsteken van het vuur
 • van half twee tot half vier worden de stenen roodgloeiend gestookt door de vuurhoeder; dan is er ook tijd om zogeheten 'prayer-ties' te maken; gebedszakjes in de kleuren van de windrichtingen, waar je tabak in doet, vergezeld van jouw gebed op dat moment.
 • van half vier tot half zeven zitten we in de hut en laten gebeuren wat er wil gebeuren.
 • na de hut is er een traditionele feestmaaltijd, die onderdeel is van de ceremonie en waarvoor iedereen iets lekkers meebrengt (pot-luck), bij voorkeur zelf gemaakt met gezonde ingredienten.
 • Om een uur of acht ronden we af en gaat iedereen weer zijn/haar eigen weg.

Meenemen:

 • tabak, American spirit of een andere tabak met zo min mogelijk toevoegingen; als je het hebt stof voor de gebedszakjes
 • kleding voor in de hut
 • handdoek voor na de hut
 • een kleinigheid voor de hoeder van het vuur; traditioneel wordt er ook vaak tabak gegeven.
 • iets lekkers als bijdrage voor de pot-luck
 • onkostenbijdrage voor de hut: 35,- euro
 • donatie: een bijdrage voor wat de ceremonie jouw waard is; deze gaat in een potje waarmee we projecten in de reservaten van de native Americans in de VS ondersteunen.

 

 

 

 

 

Fotogalerij Sjamanisme

IMG20180701162351
IMG20180701162346
IMG20180701162336
IMG20180701162306
IMG20180701162311